Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Naslovnica Zdravlje Pilates kao kinezioterapija za oboljele od raka dojke
Pilates kao kinezioterapija za oboljele od raka dojke PDF Ispis Email
Ocjene: / 7
LošNajbolji 
Zdravlje
Ponedjeljak, 25 OCTOBER 2010 08:38

Hrabrost žena koje proživljavaju borbu protiv raka dojke  je mjerljiva samo s hrabrošću ljudi koji su oboljeli od bilo koje vrste karcinoma. Ženama se o rehabilitaciji a pogotovo o vježbanju kao pomoćnom faktoru za vrijeme kemoterapije i nakon operacije govori vrlo malo ili ništa.

U našim zdravstvenim ustanovama još uvijek nema adekvatnog programa koji bi pomogao ženama u rehabilitaciji nakon operacije i za vrijeme kemoterapije. Postoji silan broj dokaza koji potvrđuju pozitivne učinke vježbanja u borbi protiv raka. Brojne studije su pokazale da su bolesnici koji redovito vježbaju manje podložni povratku karcinoma, a i općenito duže žive. Na primjer, ako osoba koja boluje od raka dojke vježba dva sata tjedno, smanjuje stopu recidiva za 15 do 20 posto, a to je isti postotak koji biste dobili i kemoterapijom.
U svijetu postoje programi  koji su još uvijek premalo zastupljeni kod nas i u našim klinikama kada je u pitanju pravovremena rehabilitacija, posebno kineziterapija oboljelih.

Slučaj moje prijateljice i drugih osoba  s tim problemom me potaknuo da se pozabavim ovom temom.
S obzirom da pilates programi obuhvaćaju najširi opseg djelovanja na psihofizičke sposobnosti općenito, smatram ga najboljom metodom za rehabilitaciju nakon operacije dojke (snaženje, istezanje, razgibavanje,disanje, opuštanje i dr.).
Vježbanjem sprečavamo pojavu depresije i anksioznosti kod žena koje se bore s ovom bolešću.
Nakon operacije žene bi se trebale uključiti u šestotjedni program koji je u startu osmišljen u SAD-u a osmislila ga je žena koja je također oboljela od raka dojke Doreen Puglisi.

Program u prvom djelu uključuje  procjenu povijesti boleti i funkcionalnu procjenu raspona pokreta  i integriranih pokreta, kako i što treba raditi s obzirom na stabilnost lopatica i okolnih mišića i dr.


Nakon toga program se provodi u 3 faze:
1. Ponovno uspostavljanje bezbolnog, normalnog opsega pokreta
2. Vježbe s naglaskom na zahvaćeno područje s postepenim uključivanjem integriranih punih pokreta.
3. Pilates trening s naglaskom na vježbe snaženja.

 

 

Nakon šest tjedana trebali bi dobiti pun opseg pokreta i osijećaj da je sve kao i prije operacije, te se žena može uključiti na jedan od pilates programa u običnoj grupi. Ono o čemu još treba voditi računa kod žena koje su operirale rak dojke je limfedem. To je jedan veliki kronični problem koji se ne smije zanemariti.

 Po provedenim statistikama oko pola milijuna preživjelih od raka dojke imaju iskustvo s kroničnim limfedemom. Limfedem je nakupljanje limfne tekućine zbog uklanjanja ili oštećenja limfnih čvorova prilikom mastektomije. Dakle ako su limfni čvorovi uklonjeni, pogođena ruka ima rizik od razvoja limfedema.
Mišići imaju ključnu ulogu masaže limfnih čvorova te pomažu limfni sustav odvoda, i time sprječavaju limfedem. Prilikom svake kontrakcije mišića, mišići aktiviraju limfu  te ju odvode u željenom smjeru.

Jedan od ključnih razloga zašto sam odabrala pilates je taj,  da kretnje moraju biti nježne  i postupne, osviješćene, da povezuju um i tijelo a  pilates je upravo taj.

KADA I KAKO POČETI S REHABILITACIJOM


Vrlo je bitno da se s fizikalnom terapijom i vježbanjem započne odmah poslije izlaska iz operacijske dvorane. Da bi spriječili zarašćivanje zglobne čahure, tj. održali zglobnu pokretljivost uslijed  smanjene pokretljivosti ruke zbog operacije i rane, s vježbama treba početi ODMAH. 
Želite li spriječiti ozbiljnu ukočenost zgloba i ne elastičnost ligamenata i mišića koji sudjeluju u pokretanju istog, potrebno je vježbama održavati pokretljivost ramenog zgloba operirane strane, te voditi računa o pravilnom pozicioniranju ruke. Jednom kada se zglob ukoči vrlo ga je i bolno dovesti u normalno stanje.   

                                                                      
Bolesnice je potrebno educirati i u provođenju vježbi snaženja mišića ruke i leđa, osobito torakalnog djela, istezanju prsnih mišića,  vježbi disanja, vježbi za auto drenažu ruke (za smanjenje oticanja ruke), kao i za vježbe opsega pokreta za vratnu kralješnicu. Korisno je vježbe provoditi pred ogledalom da se može uspoređivati pokretljivost sa zdravom stranom.  U slučaju pojave bola na rezu treba odmah prestati s vježbanjem.
Želite li pokušati izvesti neke vježbe sami, pronađite  web stranicu www.posturapilates.com .


U mjesecu listopadu i studenom imamo BESPLATNI  mjesečni program vježbanja po izboru za PRVE TRI OSOBE koje nas kontaktiraju, a došli su do nas putem ovog portala.

Đeni Prevedan Šarlija

 

Baner
Baner
Baner
Baner
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
kopek pansiyonu kopek egitim ciftligi istanbul kopek egitim satilik kopek kopek pansiyonu evde kopek egitimi kopek egitimi kopek egitmeni kopek egitimi kopek oteli kopek egitimi kopek egitimi merkezi kopek egitimi fiyati kopek egitimi