Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Naslovnica Zdravlje Posjet ginekologu
Posjet ginekologu PDF Ispis Email
Ocjene: / 0
LošNajbolji 
Zdravlje
Srijeda, 10 FEBRUARY 2010 13:06

Ako vam nije ugodno pri ulasku u ordinaciju vašeg ginekologa, imajte na umu da je najvažnije da budete otvoreni i da ginekologu iznesete svaki problem koji se tiče reproduktivnog zdravlja. Evo nekoliko stvari koje žene obično prešućuju ginekologu.

1. BOLAN ODNOS


Oko 15% žena osjeća bol tokom odnosa. Ovaj problem ne smijete zanemarivati, te osim što o tome trebate razgovarati s partnerom, ukažite na problem i vašem doktoru. On će provjeriti da li postoji neko oboljenje koje je krivac za takvo stanje. Nema razloga da se trpi bilo kakva bol, niti vam treba biti neugodno razgovarati o intimnim problemima.


2. SVRBEŽ


Vaginalni svrab je neugodan i mnoge se žene srame to reći ginekologu. Obično misle da je uzrok tome infekcija, pa troše novce na lijekove i vaginalete od kojih se stanje može pogoršati. Svrbež  može biti znak seksualno prenosive ili bakterijske infekcije koja se javlja zbog preosjetljivosti na sapun ili je znak nekih ozbiljnih oboljenja. Nemojte sami uzimati lijekove, već prepustite ginekologu da vam odredi terapiju.


3. NEUGODAN MIRIS


Velik broj žena se zabrine ukoliko miris postane neugodan. Iako je najčešće sve u redu, potrebno je napraviti pretrage. Obavezno ginekologu naglasite ukoliko osjećate još neke tegobe kao što je svrbež ili bol.

4. NAPADI TOPLINE


Mnoge žene šute o svojim napadajima topline, jer misle da je to normalan znak starenja i menopauze. No ipak o tome bi trebalo razgovarati s ginekologom, kako bi se otklonila sumnja na druge bolesti.


5.  PROMJENA BOJE KOŽE


Promjene u boji i teksturi kože oko vagine može biti znak beningnih promjena, ali i lišajeva. U svakom slučaju se treba liječiti, a ukoliko prođe bez terapije, može dovesti do bolnih odnosa i trganja kožice.


6. BOLNE MENSTRUACIJE


Mogu biti znak različitih oboljenja. Čest razlog je endometrioza koja izaziva jaku bol, a ako se ne liječi može dovesti do neplodnosti.  

 

I.S.

 

Baner
Baner
Baner
Baner
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
kopek pansiyonu kopek egitim ciftligi istanbul kopek egitim satilik kopek kopek pansiyonu evde kopek egitimi kopek egitimi kopek egitmeni kopek egitimi kopek oteli kopek egitimi kopek egitimi merkezi kopek egitimi fiyati kopek egitimi