Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Naslovnica Zdravlje Lijekovi - pravilna primjena
Lijekovi - pravilna primjena PDF Ispis Email
Ocjene: / 0
LošNajbolji 
Zdravlje
Petak, 08 JANUARY 2010 11:02

Nemojte biti „sam svoj doktor“, jer svaki lijek je potencijalno opasan. Prije upotrebe bilo kojeg lijeka dobro pročitajte upute za njegovu primjenu. Čak i lijek koji se kupuje bez recepta i koristi povremeno, može loše djelovati na lijek koji se mora redovno uzimati. Sastav, oblici, doziranje, nuspojave, kontraindikacije - sve je bitno.

 

Često nas nerviraju sitna slova u uputstvima lijekova, ali nikako ne preskačite svaki put ih pročitati. Sastav lijeka posebno je važan ako ste skloni alergijama te obavezno pročitajte za koje bolesti je lijek namijenjen (indikacije), kao i kod kojih se bolesti ili oštećenja organa ne smije koristiti (kontraindikacije).

Doziranje lijeka nikako ne smijete zaboraviti - mala doza nema efekta, a prevelika može dovesti do oštećenja jetre i bubrega i drugih simptoma predoziranja. Nuspojave su zapravo sve štetne reakcije na lijek. One u najvećem broju slučajeva nisu opasne, a na uputstvima ćete naći koje su najčešće, tako da se ne iznenadite ako ste jedna od osoba koje su preosjetljive na određene sastojke lijeka. Ubrzano kucanje srca, mučnina, proljev, glavobolja i osip najčešći su simptomi zbog kojih bi vam vaš doktor trebao propisati zamjenski lijek.

Tvrdi, tekući ili topivi

Tablete su najčešći oblik lijekova, a postoji više vrsta i oblika. Višeslojne postepeno otpuštaju ljekovite supstance i postižu dugo djelovanje. One koje se stavljaju pod jezik brzo se otapaju i brzo djeluju. Film tablete, kao što im i naziv kaže obložene su filmom, odnosno posebnom ovojnicom koja tabletu čuva od agresivne kiseline u želucu, pa lijek nepromijenjen dolazi u tanko crijevo gdje i treba djelovati. Dražeje su tablete obložene šećerom ili čokoladom, koji imaju ulogu da poprave okus lijeka, a kapsule predstavljaju rastvorljive čahurice punjene lijekom.

Tekući lijekovi su razni sirupi, kapi i tinkture. Ako uz lijek niste dobili i žličicu ili posudicu za doziranje lijeka, pomozite si sami. Jedna velika žlica sadrži 15 ml, a mala 5ml, dok se pod čašom vode podrazumijeva 150 ml.

Čepići se najčešće koriste u liječenju male djece koja lijek ne mogu progutati, ili u situacijama kada lijek nadražuje želudac. Čepići se otapaju u debelom crijevu pri tjelesnoj temperaturi, odakle se resorbiraju i dospijevaju u krvotok.

Masti i kreme primjenjuju se najčešće kod oboljenja kože. Masti se obično primjenjuju za dugotrajne promjene, jer prodiru dublje u kožu u odnosu na kreme koje imaju više površinski učinak. Kreme sadrže i vodu pa se mogu koristiti i na dijelovima tijela koji su obrasli sa dlakama.

Prisutnost hrane u želucu može utjecati na djelovanje lijeka. Neki lijekovi imaju veću djelotvornost kada se uzimaju na prazan želudac (većina antibiotika), dok primjerice oralni hipoglikemici (lijekovi za smanjenje šećera u krvi) najbolje djeluju ako se uzimaju neposredno prije ili za vrijeme obroka. Lijekovi koji su potencijalno opasni za želučanu sluznicu (analgetici, antireumatici) moraju se uzimati poslije jela.Ponekad se lijekovi mogu vezati sa sastojcima hrane pa se smanjuje njihov učinak (tetraciklinski antibiotici vežu se s kalcijem iz mlijeka). Poznato je da sok od grejpa pokazuje interakciju s mnogim lijekovima. Interakcijom nazivamo promjenu učinka jednog lijeka (pojačanje ili smanjenje) ako se prije ili istodobno primjeni drugi lijek.

Nakon završene terapije preostalu količinu lijeka ne biste trebali čuvati. Lijekove je potrebno čuvati uvijek u originalnoj kutiji s priloženim uputstvima. Treba ih čuvati na hladnom, suhom, tamnom mjestu, lijekove nikako ne držati u kupaonicama ili na dohvat djece.

Lijekovima kojima je istekao rok trajanja treba zbrinuti propisno u posebne kontenjere koje možete naći u svakoj ljekarni. Lijekove sa prošlim rokom trajanje nikako ne bacajte u komunalni otpad. Jedini siguran način zbrinjavanja lijekova je spaljivanje u specijalnim spalionicama.

 

M.K.

 

Baner
Baner
Baner
Baner
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
kopek pansiyonu kopek egitim ciftligi istanbul kopek egitim satilik kopek kopek pansiyonu evde kopek egitimi kopek egitimi kopek egitmeni kopek egitimi kopek oteli kopek egitimi kopek egitimi merkezi kopek egitimi fiyati kopek egitimi