Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Naslovnica Lifestyle Božićne delicije
Božićne delicije PDF Ispis Email

Svatko od nas ima svoj omiljeni kolač, a blagdani su pravo vrijeme za izradu onih domaćih...i dok vani snijeg pada (ili bar zamišljamo da pada), djeca kite bor, iz kuhinje se mogu raznati raznoliki mirisi.

Jabuke, naranče, orasi, lješnjaci, bademi, vanilija, rum, grožđice, čokolada... sve su to namirnice od kojih nastaju najfinije poslastice za Božić. Već i jednostavna slatka peciva, kruščići, kuglofi i pite svojim će mirisima unijeti pravu blagdansku atmosferu u svaki dom.

 

Recept za kuglof:

Sastojci
50 dkg mekog brašna (za dizana tijesta)
1 kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca)
5 jaja
15 dkg maslaca
1,25 dcl mlijeka
malo soli
15 dkg šećera
2 vanilin šećera
1,25 dcl slatkog vrhnja
naribana korica 1 limuna
7 dkg grožđica (namočiti u rum, ili u vodi)
šećer u prahu za posipanje

Uputa za izradu

Kvasac razmutiti s malo mlakog mlijeka, dodati žličicu brašna i šećera, lagano izmješati da se sve poveže pa pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se diže na toplom mjestu.
U veliku posudu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa dodati 5 cijelih jaja, rastopljeni maslac i mlačno mlijeko, prstohvat-dva soli, šećer i vanilin šećer, slatko vrhnje, naribanu koricu limuna i grožđice. Prstima malo sve izmješati, pa dodati dignuti kvasac. Uzeti kuhaču i lupati tijesto (u Zagrebu se kaže isklofati tijesto) sve dok se ne počne odvajati od posude i dok se ne pojave mjehurići.
Kalup za kuglof dobro, obilato namazati maslacem, pa u njega staviti tijesto i pustiti na toplom mjestu najmanje pola sata da se digne.
Pečnicu zagrijati na 180°C, pa u njega staviti peći kuglof otrilike 45 minuta. Kad je kugof pečen, odmah ga izvnuti na pladanj za posluživanje i posuti šećerom u prahu.

napomena: ova je mjera za veći kalup za kulgof, pa ukoliko imate manji kalup, mjeru treba prepoloviti.

Izvor: www.recepti.hr


Kontinentalna Hrvatska je najpoznatija po izdašnim kolačima od dizanog tijesta - orehnjače i makovnjače, Slavonija po bogatim kremastim kolačima, za Istru su karakteristični cukarini, a na otocima i u Dalmaciji iz domova se širi miris fritula, kroštula i nezaobilaznih suhih smokava.

Uz spomenute kiflice, zvjezdice i kuglice, tj. sitne kolačiće kojima će se obradovati svaki gost, iskusne domaćice se ne libe pripremiti i bogati izbor kremastih kolača što obavezno uključuje mađaricu, ledene kocke, oblatne, čupavce, medenu pitu... Sve za što svečaniju i tradicionalniju proslavu Božića i Nove godine.

I.S.

 

Baner
Baner
Baner
Baner
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
kopek pansiyonu kopek egitim ciftligi istanbul kopek egitim satilik kopek kopek pansiyonu evde kopek egitimi kopek egitimi kopek egitmeni kopek egitimi kopek oteli kopek egitimi kopek egitimi merkezi kopek egitimi fiyati kopek egitimi