Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Naslovnica Lifestyle Dječja zaljubljenost
Dječja zaljubljenost PDF Ispis Email

Prve ljubavi ostaju duboko urezane u svakome od nas. Ali, prije nego što dođe do prve 'prave' ljubavi, svaki mališan ima simpatiju - ponekad već u vrtiću! Pročitajte kako se ponašati u takvim situacijama i kako dijete pripremiti na ono što dolazi poslije dječje zaljubljenosti - prava ljubav.

Stručnjaci kažu da se prve 'konkretne' simpatije, odnosno prva zaljubljivanja, događaju obično u petom ili šestom razredu osnovne škole. To su nove vrste odnosa sa kojima se djeca suočavaju, a roditelji su najčešće potpuno iznenađeni kada prepoznaju takve emocije, smatrajući svoje dijete još premalima za ovakve situacije.

Mnogo je lakše kada je dijete po prirodi introvertno i iskreno, kažu psiholozi, jer roditelji tada mogu saznati što se događa u njegovom životu i lakše kontrolirati ono što slijedi. Ali, kada dijete nije takvo, savjetuju da ga ne forsirate da priča o simpatijama, jer ćete ga navaljivanjem samo dovesti u neugodnu situaciju i natjerati da se još više povuče u sebe.

Ponašanje djeteta prilikom prve zaljubljenosti, tvrde stručnjaci, roditeljima može otkriti koliko dijete vjeruje u sebe i kakvo mu je samopouzdanje, zbog čega je jako važno da sudjeluju u djetetovom životu, odnosno da prate što se događa i da mu pomognu, ukoliko dijete zatraži pomoć.

Nikako nemojte braniti izlaske sa simpatijom i odmah osuđivati takvo ponašanje uz komentare: "Još si ti mlad(a) za tako nešto". Upoznajte djetetovu simpatiju, raspitujte se gdje izlaze, kada će se vratiti, da li će i netko stariji biti s njima.
Djevojčice su otvorenije kada je prvo zaljubljivanje u pitanju i češće se povjeravaju majkama. S druge strane, one sve mnogo intenzivnije proživljavaju, pa nemojte brinuti ukoliko im raspoloženje varira i mjenja se iz sata u sat. Neki dečko im se danas može sviđati, a sutra će već biti 'najdosadniji na svijetu'.

Dječaci su mnogo zatvoreniji, rijetko kada će pričati o svojim osjećajima, a vrlo često ih neće biti ni svjesni. Oni su osjetljiviji na zadirkivanje i pitanja i zbog toga, čak i ako vam se povjere, dobro čuvajte njihove tajne.

Pokušajte razgovarati sa djetetom, saznajte kakvi su njegovi stavovi o ljubavi, vezi, emocijama. Ukoliko vam, na primjer, kćer kaže kako joj se sviđa Jakov iz razreda, pitajte je što osjeća prema njemu. Neka to jasno definira. Ako dijete ne želi pričati, pokušajte mu objasniti da je to što osjeća sasvim prirodno i da to nije nešto o čemu se ne smije razgovarati.

Od kvalitete vašeg odnosa i sposobnosti razgovora ovisi koliko ćete biti upućeni u djetetov život i ponašanje. Zato nikada nemojte kritizirati njihovu ljubav i govorite im kako ne mogu biti zaljubljeni jer ne znaju što je to uopće.

Objasnite im odnose u vezama, naučite ih da drže do svog dostojanstva, da je ljubav uzajamni odnos, da se za nju treba boriti, ali samo ako je uzvraćena. Ukoliko djetetu nije ugodno razgovarati sa vama, povjerit će se prijateljima pa nemojte reagirati burno ako to saznate, jer im je ponekad lakše podjeliti strepnje, želje i strahove sa vršnjacima. Nemojte  se osjećati isključeno i ljutiti se što vas je dijete izostavilo iz tog segmenta svog života. Niste vi u pitanju nego dijete pa pokušajte obuzdati taštinu i ne postavljate svoje osjećaje na prvo mjesto.

Ne dozvolite da djeca osjete da vam je neugodno kada pričate o tome. Najveća greška koju roditelj može napraviti je ignoriranje dječje ljubavi. Ona postoji, stvarna je, često jača i od mnogih 'zrelih' ljubavi. Istraživanja, naime, pokazuju da se djeca starosti od 12 do 15 godina zaljubljuju 10 puta češće nego odrasli. Također, oni jako emotivno doživljavaju stanja zaljubljenosti i često jako pate ako ljubav nije uzvraćena. Psiholozi kažu da je to odličan način da sami sebe upoznaju i pripreme se za 'pravu' vezu koja će doći.

Bez obzira na kratkotrajnost, iskustvo prve ljubavi može postati i najbitnija stvar u životu djeteta. Ovakva vrsta intimnosti daje djeci sliku o identitetu i zbližavanju - što je prvi korak ka razvoju seksualnosti.

 

M.K.

 

 

 

Baner
Baner
Baner
Baner
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
kopek pansiyonu kopek egitim ciftligi istanbul kopek egitim satilik kopek kopek pansiyonu evde kopek egitimi kopek egitimi kopek egitmeni kopek egitimi kopek oteli kopek egitimi kopek egitimi merkezi kopek egitimi fiyati kopek egitimi